top of page

Online Lekker in je vel training

Week 1
'De kracht van ademhaling'

Wat is de kracht van ademhaling? Ik leg het in de video uit, maar ik heb het ook voor je uitgewerkt in de tekst hieronder.

Zonder adem leef je helemaal niet, dus de kracht van ademhaling is uiteraard 'jou in leven houden'. Maar dat wist je zelf ook al wel ;)

Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat je ademhaling ervoor zorgt:

  • Dat je direct in het hier en nu bent. Dus ben jij zo iemand die veel met vorige week, gister of afgelopen weekend bezig bent, of juist heel erg met de toekomst. Zet je ademhaling in en je bent meteen HIER, daar waar je op dat moment bent. Zó fijn!

  • Dat de (drukke) gedachten die je wellicht hebt, direct naar de achtergrond verdwijnen zodra je een ademhalingsoefening doet. Een (te) vol hoofd? Adem in en adem uit..

  • Teveel stress? Je hebt een toets op school, moet nog een werkstuk inleveren, je moeder is jarig en je wilt een te gek cadeau kopen, maar ja wanneer? Kortom, stress IT IS! Je ademhaling zorgt voor directe ontspanning. Vanuit die ontspanning heb je veel meer overzicht en lukt het allemaal prima. Let maar op.

  • Focus, ja ja een toets of het maken van een werkstuk vraagt focus (concentratie) ben je snel afgeleid of schiet je snel in de stress? Zet je ademhaling in en je voelt je meteen rustig en gefocust. Zo haal jij prima cijfers!

Een bijkomend voordeel van je ademhaling is dat je 'm altijd bij je hebt, je hoeft er niet om te denken dat je 'm in je rugzak doet als je naar school gaat ;) De kunst is alleen dat je gaat onthouden om je ademhaling te gebruiken op de juiste momenten. 

Waar we voor nu als eerst mee starten is het doen van een ademhalingsoefening in de ochtend en in de avond. Zo kun je de kracht van ademhaling ervaren. Aan het eind van de week ga je 'reflecteren' zoals dat zo mooi heet.

Wat dat betekent is dat je gaat opschrijven hoe je het ervaren hebt om die oefeningen te doen. Al schrijvende ontdek je de kracht van ademhaling, waarschijnlijk voel je je meer ontspannen thuis of op school en slaap je lekkerder bijvoorbeeld. 

Een volgende stap is het opschrijven van situaties waarin jij je ademhaling kan gebruiken zodat je meer rust, focus en concentratie voelt. 

Zie de download knoppen hieronder om de opdrachten uit te printen en in je map te doen.

Er zijn verschillende (ademhalings)oefeningen die je kan doen, ook heb ik een hele relaxte visualisatie voor je opgenomen waarbij je de kracht van ademhaling op een andere manier ervaart.

In deze oefening leer je om 'in te checken bij jezelf' hoe gaat het eigenlijk met je? Kan je er een cijfer aan hangen? 

Geef jezelf een cijferChrista
00:00 / 01:48

Totale ontspanning nodig? Even helemaal in je lijf zakken omdat je hoofd te vol zit bijvoorbeeld? Dan is deze bodyscan een aanrader!

BodyscanChrista
00:00 / 03:34

Zin in een mooi reisje van totale ontspanning naar een magische tuin? Klik dan deze visualisatie aan.

Deze ademhalingsoefeningen brengen je meteen ontspanning. Onthoud zodra je je uit ademing langer maakt dan je inademing geeft dat rust & ruimte.

ps. Bij de eerste oefening gebruik je een rietje, pak die alvast ;).

Ademhalingsoefening met een rietjeChrista
00:00 / 02:37
Adem 3 tellen in, 5 tellen uitChrista
00:00 / 02:17
Visualisatie magische tuin - kv ademhalingChrista
00:00 / 05:35
bottom of page