Module 6. Voed jezelf met de juiste combinaties
Een gezonde maaltijd bestaat o.a. uit een mooie verdeling tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.
Hiermee houd je én je bloedsuikerspiegel stabiel én zorg je ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt voor meer energie en een gezond en fit lichaam.
De richtlijnen van die verdeling ziet er ongeveer zo uit:
40% van je voeding bestaat uit koolhydraten
30% van je voeding bestaat uit vetten
30% van je voeding bestaat uit eiwitten
Maar let op! Want dit zijn richtlijnen. Geen mens is hetzelfde dus misschien werkt een wat andere verdeling voor jou wel beter. Ga hier vooral 'mee spelen' om te ontdekken waar jij je prettig bij voelt..
Ook de seizoenen kunnen hier nog op van invloed zijn.
Ik heb zelf bijvoorbeeld in de winter altijd behoefte aan andere koolhydraten (meer aardappels, pasta en rijst) dan in de zomer (meer fruit en rauwkost).
Hoe ziet zo’n ideale combinatie er nu uit op je bord? Ik hoor het je denken :).
Om je hiermee op weg te helpen heb ik een food magazine voor je gemaakt. Hierin staan diverse gezonde ontbijtjes, lunches, gezonde diners en snelle tussendoortjes.
Deze inspiratie recepten zijn niet alleen ideale combinaties maar zijn een bron van vitamines, mineralen en vezels.
Klik op de knop hieronder om het magazine te downloaden en ga aan de slag.
Ik wil je meegeven dat je het jezelf vooral makkelijk mag maken. Eet je nu bijvoorbeeld altijd brood als lunch? Begin dan dáár. Zorg ervoor dat je die boterham beter en dus voedzamer belegd. Gaat dat gemakkelijk? Begin dan eens met een salade als lunch bijvoorbeeld.
Eet je nu altijd een AGV -tje (aardappels, groente en vlees) als diner? Start dáár, zorg voor meer groente op je bord en minder aardappels.
Zijn jouw tussendoortjes nu altijd een koek of een mueslireep? Begin met dit te vervangen voor een gezond tussendoortje.
Zorg dat het makkelijk gaat. Veranderen kost tijd, vraag niet teveel van jezelf want dan haak je af.
En, mooi om te onthouden is dat ons brein zo ingesteld is dat ie het liefst wil dat alles hetzelfde blijft. Probeer dat stemmetje 'ik pak toch even dat koekje, want ik heb geen tijd om iets anders klaar te maken' te negeren en wel even die paar minuten extra aan jezelf te besteden.
Ook ik ben soms de inspiratie en motivatie wel eens even kwijt. Ja echt ;)
Wat mij dan helpt is het plannen van mijn maaltijden.
Ik ga hier echt even voor zitten ik gebruik google of mijn kookboeken als inspiratiebron en maak een overzicht van wat ik wil eten en stel gelijk mijn boodschappenlijst samen.
De planner die ik gebruik, deel ik graag met jou! Print 'm uit en ga aan de slag.
Heb je hier vragen over? Loop je vast? Stel je vragen gerust in de community! Ik help je graag verder.
Probeer vooral te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft.
Vind je dat nog lastig? Ga dan eerst even naar module ‘Voel je lichaam’.
Ben je klaar voor het finetunen van je voedingspatroon?
In de tijd dat ik nog 1 op 1 coaching gaf, liet ik cliënten altijd de app van 'Fitness pal' downloaden. Dit is een app waarin je bijhoud wat je eet en drinkt, zodat je meer inzicht krijgt in wat je nu eigenlijk binnen krijgt. Hierin kun je ook de hierboven genoemde verdeling tussen de macro's invoeren.
Je kunt dus je voeding hiermee wat meer finetunen.
Deze app vind je in de Play Store (google) of App store (Apple) op je telefoon. En anders kun je ook gewoon naar de website gaan.
Je kunt in deze app ook je kcal inname invullen, maar ik zou je willen vragen om die even helemaal los te laten.
Ik ben namelijk geen fan van continue je voeding 'tracken'. Ik heb dit een hele tijd gedaan en draaide hier uiteindelijk totaal in door en was dus alleen nog maar bezig met het invullen wat ik had gegeten en of dat dan niet te veel of juist te weinig was.
Wanneer je net zo’n controlfreak bent als ik, zou ik je willen adviseren om de app NIET te downloaden.
Ben je dat niet dan is het wel heel fijn om meer inzicht te krijgen in wat je nu eigenlijk in je mond stopt en waar het wat beter kan.
Voel even voor jezelf of dit goed voelt om te doen.