top of page

Online Lekker in je vel training

Module 6 'Emoties'

Video

Audio

Werkboek

Wat heeft het thema 'emoties' te maken met je lekker in je vel zitten?

Ik leg het in de video uit, maar ik heb het ook voor je uitgewerkt in de tekst hieronder.

  • Emoties leren voelen en uiten is erg belangrijk als je lekker in je vel wil zitten. Als jij niet ok bent met hoe je je voelt, zit je dan lekker in je vel? Nee toch?

  • Sommige emoties zijn niet fijn om te voelen. Voorbeelden hiervan zijn verdriet of boosheid. Nee, dat voelen we liever niet. Als we boos zijn of verdrietig gaan we liever iets anders doen. Gamen bijvoorbeeld, of je trekt de kast open opzoek naar iets lekkers. 

  • Je kunt emoties die je niet wil voelen vergelijken met een bal die je onder water wilt houden. Dat lukt je best een tijdje, maar er komt een moment dat je de bal moet laten gaan. Dan is het een soort bom die ontploft, hij knalt omhoog uit het water. Zo is het met emoties die je lange tijd niet wilt voelen, ook. Sommige kinderen kunnen letterlijk exploderen van boosheid. 

  • Het Engelse woord voor emotie is 'emotion' de 'e' staat voor energy (energie) en 'motion' betekent 'in beweging' een emotie is dus niets meer dan 'energie in beweging'. Als je een emotie niet voelt, dan kan de energie (oftewel de emotie) niet door je lichaam stromen en zet zich ergens in je lichaam als het ware 'vast'. Als je dat vaak doet kun je daar last van krijgen. Als je je bedenkt dat een emotie maar 90 seconden duurt, dan is dat best wel te doen toch? 

  • Je mag dus gaan leren om ok te zijn met wat je voelt. Maar dan heb je eerst te leren wát je voelt, wáár je dat voelt en hoe je ermee om gaat.

Audio

Werkboek

bottom of page