BONUS Module Emotie eten
Ik denk dat ook jij herkent dat je niet lekker in je vel zit, je komt gestrest thuis uit je werk, of er is iets vervelends voorgevallen op je werk of in je thuissituatie. En wat doe je? Je trekt als eerst de kast open om te kijken of er iets te snaaien valt.
Hoi eetbui!
Super logisch, want zoet, zout of vet eten zorgt ervoor dat je hersenen een stoot ‘feel good’ stofjes krijgen. Je voelt je dus heel even super goed. Maar direct erna voel je je schuldig, een loser, zwakkeling, dik zak.. vul zelf maar in ;).
Ook ik heb deze tijden gekend, er waren dagen dat ik me zo ellendig voelde dan dook ik de keuken in en at alles wat los en vast zat. Vooral in de tijden dat ik weer eens een dieet volgde. Ik ‘mocht’ niets lekkers binnen het dieet.
En als je niets lekkers mag waar heb je dan de hele tijd zin in? Juist! Lekkere dingen! Toen ik zwanger was mocht ik bijvoorbeeld geen drop en waar had ik de hele tijd zin in: drop!
Werkt niet!
Wat werkt er dan wel?
Ik heb dit doorbroken op twee manieren:
-
Ik heb met mezelf afgesproken dat ik nooit meer op dieet ga en dat ik alles ‘mag’ eten. Ik heb ‘moeten’ veranderd in ‘willen’. Ik ‘wil’ bepaalde dingen niet meer eten, maar ik mag het wel van mezelf. Dan gaat de lading eraf. ‘ Ik wil dat niet eten want het gevolg is dat ik me energie en futloos voel bijvoorbeeld. Wil ik me zo voelen? Nee. ‘
-
Zodra ik voel dat ik zin heb in wat lekkers, dan wacht ik even, voel ik even waarom ik ‘trek’ heb. En vaak kom ik er dan achter dat het geen trek of honger is. Maar dat ik me onrustig voel, gestrest ben, ik eigenlijk gewoon verdrietig ben.. en dat ik geen eten nodig heb maar iets anders. En dat is per situatie verschillend natuurlijk. Iedere emotie verteld je iets. Dat licht ik onderaan de pagina toe.
Als ik gestrest ben ga ik even zitten met een boek, wandel een rondje met de hond, ga even liggen met een lekkere ‘chill’ playlist in m’n oren. Of waar ik dan ook maar zin in heb.
Ben ik verdrietig dan huil ik, voordat ik überhaupt mocht huilen van mezelf, dat heeft even geduurd. Maar het lucht altijd zo op. Huilen is pure ontlading en heerlijk om te doen. Probeer het eens :). Je zult je meteen anders voelen.
Alleen al de bewustwording dat je emoties wilt ‘weg eten’ is een eerste mooie stap.
Emoties mogen er zijn, die mag je voelen. Laat ze er zijn en eet ze niet weg!
Ik heb voor mezelf een lijstje gemaakt van dingen waar ik happy van wordt. Zodra ik me niet ok voel pak ik dit lijstje (in m'n hoofd) erbij en kies ik minimaal één ding uit om te doen om ervoor te zorgen dat ik lekkerder in m’n vel zit.
En ik deel dat lijstje graag met jou!
-
Ik zet mijn favoriete muziek op en doe er ook nog een dansje bij. Muziek in combinatie met het bewegen van je lichaam zorgt er direct voor dat je in een andere energie komt.
-
Ik ga een stuk wandelen met de hond, soms met vrolijke muziek in m’n oren en de andere keer doe ik dit bewust niet. Ik voel waar ik zin in heb. De buitenlucht in combinatie met beweging zorgt ervoor dat je stressniveau als vanzelf verlaagd.
-
Ik ga het huis opruimen in combinatie met sinaasappelolie in de diffuser en mijn favoriete muziek. Een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd. Sinaasappelolie zorgt voor een vrolijk gevoel, dat gebeurd in het lymbische deel van je hersenen.
-
Ik ga even zitten om te voelen waar ik dankbaar voor ben. En dat kunnen de simpelste dingen zijn .. ik kan me bijvoorbeeld enorm dankbaar voelen voor een mooie dag vol zonnestralen, het koken van m’n favoriete gerecht of het gekwebbel van mijn 2 prachtige jongens. Dankbaar zijn zorgt voor een mega shift in je gevoel.
Opdracht
Stel voor jezelf ook zo'n ‘happy lijstje’ samen.
Noem minimaal 3 dingen waarvan jij weet dat je er blij van word. En de eerstvolgende keer dat je de neiging hebt om de kasten open te trekken, pak je eerst je happy lijstje erbij en kies je minimaal één ding uit om te doen.
Wedden dat je daarna helemaal geen zin meer hebt om te snaaien!
Blijf je hier toch last van houden? Dan is het wellicht fijn om je emoties verder te onderzoeken, ze komen je namelijk iets vertellen. Dat heb ik hieronder toegelicht.
Jouw emoties komen je wat vertellen
Elke emotie komt je iets anders vertellen.
Alle emoties zijn terug te brengen naar 8 hoofdgroepen. De emoties in zo’n groep komen jou op hun eigen manier iets vertellen.
-
Verbazing vertelt je mag groeien en met jouw ideeën aan de slag mag gaan.
-
Angst vertelt je dat je de leiding mag terugpakken over jouw leven.
-
Verdriet is er om jou weer in balans te brengen en vertelt je dat je mag loslaten.
-
Boosheid helpt je te manifesteren en vertelt je dat je weer in je kracht mag komen.
-
Afkeer vertelt je dat je jouw grenzen mag bewaken, dichtbij jezelf mag blijven en goed voor jezelf mag zorgen.
-
Schuld/schaamte vraagt om bevrijding en vertelt je dat je (jezelf) mag accepteren.
-
Liefde vraagt je te verbinden. Het vertelt je dat je jouw hart mag openen.
-
Vreugde vertelt je dat je jezelf mag uiten en jouw roeping mag volgen.
Ga op een goede manier om met emoties
Als mens zijn we geneigd om emoties te onderdrukken of te verdoven met drank, drugs, eten, Netflix etc. Dit is niet handig en op termijn kan je daar zelfs flink ziek van worden. De oplossing is simpel (niet makkelijk): je hoeft alleen maar met jouw gedachten en overtuigingen aan de slag.
Train jezelf daarin. Projecteer jouw emoties niet op jouw omgeving. Want je emoties komen jou wat vertellen, niet de ander. Dus pak ook hier jouw zelfleiderschap.
Hou ook scherp in de gaten dat jij niet de emotie wordt. Jij bent niet boos, jij ervaart boosheid.
Word je bewust van jouw emoties en ga aan de slag met de feedback die ze je geven.
Op het moment dat iets niet gaat zoals je wilt, dan kan je inzichtelijk maken waar je mee aan de slag kan door de volgende stappen te doorlopen.
-
Gebeurtenis: wat gebeurde er? Hier heb je geen invloed op.
-
Gedachte: wat dacht je? Op dit punt heb je wél invloed want jij kiest wat je gelooft.
-
Gevoelens: welke emotie ervaarde je? Als deze emotie niet prettig is, dan weet je dat je aan de slag mag met de gedachte die daar nét aan vooraf ging.
-
Gedrag: wat deed je vervolgens? Dit wordt compleet bepaald door wat je dacht en voelde. Als je niet blij bent met jouw gedrag bij die gebeurtenis, dan weet je dat je aan de slag mag met jouw gedachten.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat die eetbui een gewoonte is geworden.
Zoiets wat je altijd doet wanneer je alleen thuis bent bijvoorbeeld.
Die wil je dan natuurlijk doorbreken.
Ga hiervoor naar Module 11 Patronen en gewoonte doorbreken