Module 9. Selfcare
Dit is misschien nog wel de allerbelangrijkste les voor mij geweest.
Ik zal je vertellen waarom:
Van huis uit ben ik totaal niet opgevoed met het idee ‘eigen zuurstofmasker eerst’ nee bij ons thuis was het altijd ‘eerst een ander en dan jezelf’ .
Ik liep mezelf steeds voorbij met mijn 4 banen, twee kinderen, een man, een opgeruimd en schoon huis willen hebben en dan ook dat sociale leven ‘moest’ er ergens nog tussen passen….
Maar als je stijf staat van de stress, van alles ‘moet’ van jezelf. Ben je dan de leukste moeder/ echtgenoot/vriendin? Nee natuurlijk niet!
We zijn vaak veel te streng voor onszelf.
Selfcare is óók dat wat je in je mond stopt en hoe je dat doet. Want, mag je even tijd voor jezelf vrij maken om een heerlijke en voedzame maaltijd klaar te maken? Mag je er even voor gaan zitten van jezelf?
Mag je die pauze knop regelmatig indrukken?
Ook ik heb hier nog steeds stappen in te zetten hoor ;)
Selfcare, oftewel een beetje lief zijn voor jezelf gaat bij mij soms nog steeds in pieken en dalen. Maar door regelmatig bij mezelf in te checken - Hoe gaat het met me?- Hoe voel ik me? Hoe wil ik me voelen? Wat heb ik daarvoor nodig? Gaat ook dit me steeds beter af!
Les 1. Voed jezelf met minder stress
8 jaar geleden vs nu
Zo’n 8 jaar geleden - toen ik nog geen idee had van gezondheid- ging ik altijd te laat naar bed en het gevolg daarvan was dat ik veel te laat uit mijn bed kwam. Enorm moest haasten om op mijn werk te komen. En mijn dag dus al begon met STRESS. Nou dan is de toon lekker gezet voor de rest van de dag ;)
Destijds had ik nog een kantoorbaan van 8.30 tot 17.00, tussen de middag deed ik snel de boodschappen en schoof ik in de auto even snel een broodje kaas naar binnen. Uit mijn werk reed ik direct naar huis om vervolgens gelijk de keuken in te duiken om iedereen te voorzien van een - pakjes en zakjes- maaltijd. Ja echt ;).
Rennen en vliegen deed ik om alles voor elkaar te boksen.
Ik ben - ook hier- met kleine stapjes begonnen, want verandering kost simpelweg tijd. Die kleine stapjes zorgde er iedere keer voor dat ik me nóg beter en relaxter ging voelen. Ik werd steeds meer mezelf in plaats van die stresskip die ik was.
Vandaag de dag heb ik veel minder stress doordat ik de volgende afspraken met mezelf heb gemaakt:
-
Ik ga voor 22.00 naar bed en sta op tijd op (vóór 6.00 uur) zodat ik tijd heb voor mezelf om de dag (rustig) te starten.
-
Voordat ik ga slapen zet ik muziek op zodat ik dieper slaap. Meestal binaural beats met een lage hz frequentie uit de meditation moments app van Michael Pilarczyk (klik op de link en probeer de app 10 dagen gratis, meditaties vindt je er ook)
-
Ik probeer om iedere dag een lange wandeling met onze hond Billy te maken, het liefst in de natuur.
-
Ik ga iedere week naar yoga, dit zorgt voor meer rust in mijn koppie en m’n lichaam.
-
Ik laat het huishouden soms voor wat het is. Ik sla dus wel eens een was over omdat ik liever op de bank zit met een boek.
-
Als ik de behoefte voel om te mediteren of even op de bank te liggen met een chill muziekje in mijn oren, dan doe ik dat.
Opdracht
Plan iedere dag minimaal 30 minuten me time in voor jezelf (meer mag ook), 2 keer 15 minuten is ook goed.
Zet je wekker bijvoorbeeld eens een kwartier eerder en start je dag in alle rust.
Werk je met een agenda? Zet het ook echt in je agenda. Begin makkelijk, een boek lezen, even liggen op de bank, rondje wandelen buiten. Het maakt niet uit.
Stel jezelf regelmatig de volgende vragen:
Hoe voel ik me? Hoe wil ik me voelen? Wat heb ik daarvoor nodig?
Maak hier een gewoonte van!
Maar doe het en voel het verschil.
Ontstressen is ook goed slapen hoe je dat voor elkaar krijgt én hoe voldoende nachtrust van invloed is op je voedingspatroon leg ik je in de volgende les uit!
Les 2 Voed jezelf met een goede nachtrust
Tijdens de nacht vinden er allerlei herstelprocessen in ons lichaam plaats.
Alle prikkels van de dag worden verwerkt, super belangrijk dus om ervoor te zorgen dat je goed slaapt.
Ook is je slaapgedrag van invloed op je eetgedrag.
Dit herken je vast wel je hebt slecht geslapen waardoor je de volgende dag het gevoel hebt steeds ‘honger’ te hebben. Je neigt dan uiteraard niet naar een appel of een bord vol groente maar hebt steeds trek in suikerrijke voedingsmiddelen zoals koekjes en een witte boterham met hagelslag.
Super logisch want je komt natuurlijk energietekort die je vervolgens (al dan niet onbewust) uit je voeding probeert te halen. En wat geeft jou direct veel energie? Juist ja! Die snelle suikers..
Een andere reden van die constante honger of noem het liever trek :) is dat na een nacht slecht slapen er meer ghreline aangemaakt wordt door je lichaam en minder leptine. Ghreline is het ‘honger hormoon’ en geeft dus het seintje ‘doe mij maar wat te eten’ en leptine is het stofje dat het seintje geeft ‘ik zit vol’.
Dus wat gebeurd er? Snaaien en snoepen het liefst de hele dag door!
Maar inmiddels weet je dat je daardoor juist in een energiedip beland en je voelde je al zo belabberd. Niet doen dus!
Maar wat kun je dan wel doen? Een goede nachtrust dat is wat je het liefst wil, maar goed dat zal niet altijd lukken. Je hebt nou eenmaal niet alles in de hand, vooral als je kinderen hebt :).
Mocht je dus een keer zo’n slechte nacht achter de rug hebben, focus je dan op voeding met eiwitten en vetten. Dit vertraagt de opname van energie in je bloed waardoor je naast vermoeidheid niet ook nog energie dipjes van de snelle koolhydraten krijgt.
Wat ik zelf doe om een betere nachtrust te hebben:
-
Op tijd naar bed. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik tussen 21.30 en 22.00 uur naar bed ga.
-
Ik doe regelmatig mijn telefoon na 20.00 uur uit, wat een rust! Daarnaast zorgt het blauwe licht van je scherm ervoor dat er vermindert melatonine aangemaakt wordt. Melatonine is het stofje dat ervoor zorgt dat je in slaap valt.
-
Na 20.00 werk ik niet meer
-
Er zijn avonden dat ik geen tv kijk maar een boek lees/muziek luister/nog een rondje met de hond ga wandelen
-
Ik val standaard in slaap met muziek uit de app van meditation moments
-
Ik drink geen koffie na 12.00 uur s’ middags
-
Ik eet ‘s avonds na 19.00 niets meer, sowieso geen suikers!
-
Ik neem regelmatig wat extra magnesium s’ avonds voor een extra diepe slaap
-
Wij hebben geen tv (meer) op onze slaapkamer dus ik lees vaak een boek.
Opdracht
Kijk eens naar jouw slaappatroon en kijk waar het wat beter kan. Eerder naar bed? Geen koffie meer 's avonds? Kijk je nog tv in bed voordat je gaat slapen?
Ga eens wat dingen uitproberen en voel hoe het voelt voor jou.
Onthoud: het mag in kleine stapjes!
Kun je mijn hulp hierbij gebruiken? Geef dat even aan in de community, ik kijk graag even met je mee!